Pro vaši představu, vám přinášíme článeček, jak jsme se ten první měsíc stravovali. Co jsme jedli, kde jsme jedli, jak jsme jedli a co nám nejvíc chybělo a chybí…
Každé ráno si děláme snídani v rodině. Už jsme se o tom zmiňovali, většinou jsou to cereálie, jogurt a kakao. Občas si opečeme toustový chleba a dáme si ho s marmeládou.
Přes oběd jsme ve škole. V rámci úsporného režimu, jsme si mysleli, že si obědy budeme připravovat sami. Ovšem levněji to určitě nevyjde. Chleba na Zélandě prostě nemají a něco co se mu vzdáleně podobalo, bylo strašně drahý. Zjistili jsme, že nejlepší poměr cena – výkon, je návštěva rychlého občerstvení. Ihned vedle školy máme obrovský Foodcourt, kde se nachází okolo 20-30 rychlých restaurací. Většinou jdeme na oběd tam a zkoušíme pestrost světové kuchyně. Na naše experimenty se můžete podívat ve fotogalerii.
Večer je poté společná velká teplá večeře. O jídelníčku Novozélanďanů jsme prakticky nic nevěděli, a proto nás trochu překvapilo, že je skoro stejný jako náš. Pár rozdílů tam přece jen je, ale jinak… Posuďte sami, co jsme v rodině měli: Pečené kuře s bramborem, sekaná a kaše, řízky a kaše, lasagne, kuřecí směs s rýží, mexická kuchyně, špízy, pečené jehněčí, ryba s hranolkama, zapečené brambory, zapečené těstoviny, …
A teď ty rozdíly. Všechny součásti večeře jsou uprostřed stolu a každý si nandavá sám. Přílohy, jako brambory nebo kaše, je obvykle strašně málo. Brambory by v Čechách nestačily ani pro dva lidi. Na Zélandě to stačí všem. Neznamená to ale, že by jídla nebylo dost. Na talíř si totiž vždy můžem naložit nějakou vařenou zeleninu (brokolice, květák, mrkev) a ještě je skoro vždy k dispozici studený zeleninový salát.
Občas, když se Anne nechce vařit, mají připravený leták z rychlého občerstvení. Každý si z něj něco vybere a večeře se nechá dovést. Měli jsme tak k večeři cheesburger a hranolky nebo jednou pizzu a hranolky. Zajímavé.
Za místní tradiční jídlo se považuje “Fish and Chips” neboli smažená ryba a hranolky. Měli jsme to jednou a žádnej zázrak to není – je to prostě jenom file. Druhé tradiční jídlo je pečené nebo grilované jehněčí. Toto jídlo jsme dostali v rodině několikrát a ani jednou nás tedy nenadchlo. Hlavně nám připadá, že naše rodina ho nějak neumí připravit. Většinou je povrch masa naprosto spálený a uvnitř to skoro ještě bečí.
K snídani si Novozélanďané s oblibou dělají opečený toast a potřou si ho máslem a krémem zvaným VEGEMITE. Vypadalo to podobně jako nutela a tak jsme to chtěli také vyzkoušet, ale stačilo nám otevřít pikslu a zápach nás odradil. Lenka malounko ochutnala a nechybělo moc a potupně vrhla. Jakub odmítl. Nechápeme, jak tohle může někdo vložit do úst. Vegemite je prý zdravý a výživný. Ale nechutný. Na piksle je napsáno: fermented yeast, což jsou fermentované kvasnice…. Už to snad vypovídá, co je to za humus.